WOMEX: Farvel til Budapest

By Morten Alfred Høirup |

Den 21. udgave af den store internationale verdensmusik-expo, Womex, løb i år af stablen i Ungarns hovedstad, Budapest. Nu er den slut, og de mere end 2.500 delegerede fra i alt 90 lande har vendt næsen hjemad med tasker, lommebøger og computere fyldte med cd’er, visitkort og halve aftaler nok til flere års fortsat arbejde.

En række danske spillesteder, festivaler og ikke mindst bands havde investeret i at deltage i Womex, bl.a. Phønix, Basco, The Sexicans og folk-bigbandet Habadekuk. Men hvad får de danske bands ud af fire intense dage på en vedensmusikmesse som Womex?

Vokalselskabet Glas har i mange år sunget bulgarske folkesange på højt plan, men for ganske nyligt udgav de deres første album med nordisk inspirerede sange. Det nordiske materiale har, fortæller Tine Reftgaard, betydet at det er gået fra at være op ad bakke til fuld fart med medvind, så de har svært ved at få armene ned. Habadekuk er veteraner på Womex, og for dem er messen også en oplagt investering.

– Jeg synes vi har fået hilst på en masse gamle venner og fået mindet dem om at vi stadig er her, fortæller violinist Kristian Bugge, fra Habadekuk.

– Vi har også fået snakket med nogle nye bekendte som vi har været sultne efter af få kontakt med. Desuden har vi fået konkrete forespørgsler fra Sverige, Canada og England, som vi nu kan gå hjem og arbejde videre med. Vi har været på Womex ni gange, og det virker som om, folk begynder at vide lidt om hvem vi er og har hørt om os. Så fortæller vi lidt om vores 10 års jubilæum i 2016, og om at vi indspiller ny cd i marts, som så skal udkomme til sommer 2016. Vi regner med også at tage til Womex næste år, for vi synes vi får meget ud af det hver gang, vi deltager, og næste år har vi jo et nyt album at fortælle om.

Det var første gang at Womex blev afholdt i et østeuropæisk land, og næste år vender den verdensmusikalske markedsplads tilbage til den galiciske by, Santiago de Compostela, hvor den også blev afholdt i 2014. Lige nu kan alle byde ind på at stå for at afholde Womex i 2018 – 2020.

På Radiofolk.dk kan du følge de danske delegerede i en 1 time lang mosaik-udsendelse med musik og interviews fra Womex på dette link: http://radiofolk.dk/rapportage-radiofolk-dk-i-marken

Like this Article? Share it!

Comments are closed.