Store internationale roser til Folk Spot Denmark 2016

By Henrik Friis |

Teltpløkkerne er knap hevet op af Tønders muld endnu, og tonerne hænger stadig i luften. Alligevel kan vi allerede nu slå fast, at ROSA-folks to-dages indslag på festivalen, Folk Spot Denmark, er det mest succesfulde i rækken.

De deltagende syv danske indslag – plus et norsk – har alle udtrykt tilfredshed over arrangementet, og ikke mindst de internationale gæster har været positive over såvel musik som netværksarrangementer.

Stor interesse for dansk folk- og roots-musik
Dialogen mellem musikken og de internationale branchefolk er kort sagt den stærkeste hidtil. Vi ved positivt, at flere af de deltagende festivaler, arrangører og bookere fra USA, Canada, England, Polen, Tyskland, Schweiz, Belgien og Finland nu ønsker at indlemme Folk Spot Denmark-navne på deres kommende events. Så tæt på arrangementet er intet officielt endnu, men som Bob Jensen, direktør for JMI – Canada’s Folk & Blues Agency, og booker til spillesteder og festivaler over hele Canada og i dele af USA – siger umiddelbart efter showcase-koncerterne:

Jonah Blacksmith optræder for Folk Spot-delegerede på Fiddlers Green. Foto: Henrik Friis/ROSA-folk

Jonah Blacksmith optræder for Folk Spot-delegerede på Fiddlers Green. Foto: Henrik Friis/ROSA-folk

– Kvaliteten af dansk musik er bare blevet bedre og bedre. Jeg vil helt bestemt tilbyde nogle af de danske navne en kontrakt. Mindst et – måske flere. Nu må vi se hvad der er praktisk muligt. Men jeg har set så stor kaliber af talent, som bare er på vej opad. Jeg finder dansk folk-musik meget frisk og spændende, og danske bands er altid blevet godt modtaget ovre hos os.

God planlægning
Bob Jensen kalder i øvrigt Folk Spot Denmark-arrangementet for et af de allerbedste af sin art, som han har deltaget i. Og det siger ikke så lidt.

– Nem adgang til kunstnerne og den øvrige branche. I det hele taget godt planlagt, sagde canadieren med de danske aner, som ud over glæde over flere Folk Spot Denmark-navne også var begejstret for sidste års Folk Spot-band Jonah Blacksmith oven på deres optræden lørdag aften – og også har dem i kikkerten.

Interesse for nordisk kultur
Også Ian Davis fra den store canadiske folke- og verdensmusikfestival TD Sunfest er begejstret.

– Jeg har altid haft en stor interesse i nordisk kultur, og det er noget, vi gerne vil vise mere af. Jeg har oplevet Basco før, og med Jullie (Hjetland, red,) i aften var de meget stærke. Og Sherzandum fredag – de ville virkelig kunne gøre sig på vores festival. Vi vil tale med dem om at komme over, siger Ian Davies, og nævner også D.u.K som interessante. Og så peger han samtidig på de mindre acts som Fromseier-Hockings på grund af deres specielle instrumentsammensætning (guitar-violin, red) som store oplevelser:

– Nogle af de duoer og trioer vil måske ikke egne sig til vores store festival, men i hvert fald på folk-klubberne, som vi booker til.

Muligt dansk tema på polsk festival
Aleksandra Kminikowska fra Baltic Sea Cultural Centre er for første gang i Tønder, og mener hun har fået en meget bedre forståelse af den danske folk-scene:

– Oven på dette overvejer jeg at lave en dansk udgave af vores festival, siger Aleksandra Kminikowska, og hentyder til festivalen Sound of the North, der afholdes hvert andet år i Gdansk.

Devon Legér, der er direktør for amerikanske Hearth Music nævner Fromseier-Hockings som virkelig interessante:

– De havde en god energi og en ret simpel instrumentsammensætning. Og så Basco – dem kan jeg godt lide. Den måde de fremfører gamle danske ballader på – det er virkelig godt. Dem vil jeg også skrive om, siger Legér, som også fungerer som freelance-journalist

Ingen problemer med at skaffe gigs
Kelda Manley fra TRJ Management i England fremhævede Basco for deres smittende energi og Himmerland, som allerede har fat i det engelske marked, men godt kan udvikle det mere og siger:

– Jeg har overhovedet ikke problemer med at skaffe gigs til danske bands.

Mikaela Atkins fra australske Brunswick Music Festival siger:

– Majoriteten af de danske bands fra Folk Spot Denmark kan gøre sig i Australien – nu handler det om at få budskabet ud.

Jörg Tresp (i midten) fra tyske Devilduck Records i samtale med medlemmer fra Elof & Wamberg og Sherzandum. Foto: Henrik Friis/ROSA-folk

Jörg Tresp (i midten) fra tyske Devilduck Records i samtale med medlemmer fra Elof & Wamberg og Sherzandum. Foto: Henrik Friis/ROSA-folk

Jörg Tresp, fra det tyske pladeselskab Devilduck noterer sig på bloggen “About Songs”, at der i det hele taget er meget kærlighed, fred og respekt for de besøgende på festivalen. Han nævner desuden Folk Spot-programmet på Klubscenen, som, han mener, havde sine højdepunkter i D.u.K og Sherzandum:

– Især sidstnævnte lavede virkelig sjov og ballade, havde mange instrumenter og tempo – også selv om jeg ofte har det svært med instrumentale bands.

Musik spillet med hjertet
Juan Antonio Vázquez fra spanske Radio Mundofonías med udsendelser i 16 lande fordelt på 42 radiostationer. Han nævner også Fromseier-Hockings, som han synes var en oplevelse:

– De havde virkelig en god interaktion på scenen. Fællesnævneren er at det var musik spillet med hjertet, og vi vil helt klart spille meget af musikken her fra festivalen, siger Vázquez, der har bedt RadioFolk.dk om al musik og alle interviews til sit program.

Tyske WDR var repræsenteret ved Anne Lorenz, og hun sendte flere gange under festivalen til programmet ”Funkhaus Europa”, som stiller skarpt på forskellige europæiske festivaler:

Mange smagsindtryk
– Tønder er en meget speciel festival og meget interessant for os. Her er så mange forskellige smagsindtryk: Balkan, roots m.v. mixet op med folk. Jeg blev virkelig overrasket. F.eks. over D.u.K’s mix af engelske, britisk og danske rødder – egentlig meget traditionelt og samtidig meget moderne. Man tror måske ikke, at den slags musik vil få folk til at rejse sig og stå op på bænkene og feste, men det var lige hvad det gjorde. Allerede under lydprøven. Og Elof & Wambergs instrumentsammensætning – ukulele og bas. To tyste instrumenter, som virkelig kunne bygge et stort soundscape, og det tog mig virkelig på en rejse.

I alt 41 internationale branchefolk deltog i Folk Spot Denmark-arrangementerne og Tønder Festivalen – ud over ovennævnte også en række medie-folk fra Tyskland, Schweiz, Portugal, Spanien, Belgien og Skotland.

De kommende måneder vil vi offentliggøre indgåede aftaler i takt med at de bliver officielle.

Like this Article? Share it!

Comments are closed.