SPOT15: Eivør og Marius Ziska – Færøske stemmer

By Christina Vasby |

Den færøske folk- og singer-songwriter-scene trives i stor stil og er repræsentereret på dette års SPOT Festival i form af veteranen Eivør og ynglingen Marius Ziska.

De to landsmænd er heller ikke fremmede for hinanden. Deres bekendtskab går mange år tilbage.

–  Jeg har faktisk kendt Marius i mange år men har de sidste par år ikke rigtig fulgt med i, hvad han har haft gang i. Sidste sommer hørte jeg ham så spille et af sine numre “Nærveran” til et bryllup af en fælles ven på Færøerne, hvor jeg også selv spillede. Jeg blev helt mundlam af hans optræden og tilstedeværelse, og det berørte mig dybt. Sådanne ting sker ikke så tit for mig, og da vi så senere skulle bruge et warm-up band til min releasetour, var det oplagt, at det skulle være Marius, fortæller Eivør

I februar og marts turnerede Eivør Tyskland tyndt med Marius Ziska som opvarming.

– På touren har jeg spillet med på to af hendes sange, og så spillede vi min sang “Going Home” sammen. Jeg har lært meget på denne tour, især det at spille så mange solo-gigs giver en masse erfaring, fortæller Marius

Samarbejdet stopper ikke med turnéen. Eivør var så betaget af Marius’ nye plade ”HOME/HEIM”, at hun selv foreslog at synge med på nummeret ”Shades”.

– Det har været et skønt og inspirerende samarbejde på alle måder. Når man er på tour sammen så længe, lærer man hinanden at kende fra en anden synsvinkel, og jeg er meget taknemmelig for det bekendtskab. Jeg elsker melodierne som Marius skriver og hans ro i musikken, når han spiller, fortæller Eivør.

Marius synger på både engelsk og færøsk, men specielt det færøske sprog har en stor betydning i Marius’ sange.

– Jeg er meget påvirket af, hvor jeg kommer fra. Det er ikke noget jeg tænker på, men noget som kommer helt af sig selv, og det påvirker også musikken. Jeg tror, at Færøerne betyder noget for min musik i den forstand, at det er her, jeg har mine venner, mit band og min familie. Når jeg synger på færøsk, kommer noget andet frem, som jeg ikke kan forklare. Det er nok bare to forskellige ting at synge på sit modermål og at synge på engelsk.

Du kan opleve Eivør og Marius Ziska hver for sig på SPOT Festival. Marius tager sit band med og spiller sange fra det nye album ”HOME/HEIM”, og Eivør præsenterer sit nye album ”Bridges”.

SPOT Festival

Eivør,fredag kl. 20.30, Musikhuset Store Sal.
Marius Ziska, fredag kl. 16:00, Atlas.

Like this Article? Share it!

Comments are closed.