Spot på international formidling af folkemusik

By Gunnar K. Madsen |

Folk Spot initiativet på dette års Tønder Festival er veloverstået. Vi ved allerede nu, at den musik, der blev præsenteret i Visemøllen fredag og lørdag, er blevet formidlet ud over den danske grænse. I løbet af de kommende måneder ved vi mere om de konkrete effekter for bands og musikere.

For ROSA har det været vigtigt at gøre et forsøg på at effektivisere den formidlingsramme, som Danish Roots allerede i 2010 henvendte sig til ROSA om at bakke op.

Fra den 1. juli 2013 er Danish Roots en del af ROSAs internationale aktiviteter, som vi følgelig har opgraderet både økonomisk og mandskabsmæssigt.

ROSA ønsker at styrke den internationale indsats for folkemusikken – så da de hidtidige støtter bag Danish Roots’ finansiering – på nær DAF og Tønder festival – ikke ønskede at forlænge støtten til initiativet, stod det til lukning 1.juli 2013. ROSA valgte derfor at overtage og udvikle det etablerede brand i stedet for at opfinde et nyt navn.

Danish Roots blev startet af en række musikorganisationer i samarbejde med Folkemusikkens Fælles Sekretariat, der under den daværende leder, P.B. Guldbrand, var primus motor i udviklingen af det internationale formidlingsarbejde for dansk folkemusik.

ROSA har valgt at knytte Morten Alfred Høirup til sekretariatet. Morten har gennem årene, udover Danish Roots, arbejdet med musikformidling på forskellige platforme, og har derudover en stor personlig erfaring som internationalt turnerende musiker.

Samtidig har ROSA søgt og fået særskilt støtte fra Statens Kunstråds Musikudvalg til at gennemføre Folk Spot på Tønder Festival, der også omfatter en målrettet indsats for at styrke festivalens publikumspotentiale i Nordtyskland. Med denne støtte undgår ROSA at tære på den relativt beskedne rammebevilling, som er gældende for de næste 4 år.

Vi tror og håber, at denne styrkelse af den internationale formidling, som Folk Spot på Tønder Festival er en del af, vil vise sig gavnlig.

Helt konkret har ROSA først og fremmest udbygget antallet af internationale gæster væsentligt og intensiveret serviceringen af disse. Vi har haft særligt sigte på den tyske branche, som kvitterede med et pænt fremmøde af betydende mediefolk og beslutningstagere.

Gennem ROSAs mangeårige forretningspartner i Hamborg, Factory 92, fik vi adgang til seriøse dele af den tyske og europæiske musikbranche. Sammen med de eksisterende kontakter i Danish Roots betød det et ganske pænt fremmøde i 2013.

Alle ROSAs Folk Spot koncerter blev indspillet live og vil blive udsendt af lokale og landsdækkende radiostationer i Danmark (Den 2.. radio), Skotland (Celtic Music Radio), Holland (VPRO), Tyskland (Deutschlandradio og Radio 98eins Greifwald) og USA (KSER 90,7, Uafhængig Public Radio og WPKN 89,5 FM). Flere vil blive annonceret.

Om initiativet er investeringen og arbejdet værd, vil vi evaluere på i løbet af efteråret.

Et nyt fremstød for dansk folkemusik i 2014 er naturligvis grundlæggende afhængigt af, om Tønder Festivalen endnu en gang har lyst til og interesse i at samarbejde om både ide og praktik.

Vi håber naturligvis også, at flere af musiklivets organisationer, ligesom Dansk Artist Forbund, vil melde sig med ideer og støtte, så effekten af arbejdet kan øges.

Folk Spot på Tønder Festival er en pendant til den internationale formidling af folkemusik, som ROSA også ønsker at bygge op i forbindelse med SPOT festivalen.

 

Like this Article? Share it!

Comments are closed.