Northern Assembly krydsede grænser på E-tur

By Ditte Troldtoft |

I forbindelse med ROSA’s E-tur spillede Northern Assembly mandag den 31. oktober på Klejtrup Musikefterskole. Her faldt snakken på elevernes kendskab til folk-genren og rammerne for koncerten.

Folkemusik, neo-folk eller bare god musik?
Eleverne Jens, Ida og Jakob går på Klejtrup Musikefterskole blandt andet for at udvide deres musikalske horisont. På efterskolen bliver de præsenteret for forskellige bands og forskellige genrer, som de ikke nødvendigvis har stor kendskab til i forvejen – heriblandt folk-genren.

– Folk-genren er ikke den der dominerer på nogen måde og derfor er det også rart at blive præsenteret for den til en koncert, siger Jakob, der håber på at få en fornemmelse af, hvad folk-musik er ved aftenens koncert. Alle tre elever er enige om, at det er vigtigt at blive præsenteret for nye genrer live, da det er dér, der bliver plantet frø i deres hoveder.

Deres musiklærer Christian Thorning mener dog, at det kan være svært at vurdere, hvorvidt Northern Assembly spiller decideret folk, eller om det blot er akustisk musik:

– Der er jo ikke tale om folkemusik, som man dyrker den på Konservatoriet, hvor der ikke går lang tid før man ser folkedragter for sig. Det er jo slet ikke der, vi er henne med den her slags musik.

Selv kategoriserer Dina Danielsdatter, der synger og spiller mandolin i Northern Assembly, deres musik som rootless folk eller neo-folk, hvor hun refererer til den nye bølge af folk som udbreder sig. Dina og Andreas Bevan, sanger og guitarist i bandet, har hverken spillet dansk, engelsk eller norsk folk tidligere, men har i stedet taget udgangspunkt i deres egne traditioner og kulturer, som har formet deres musikalske udtryk. Musikken blev deres fælles sprog, og derfor ser de heller ikke nødvendigvis deres egen musik som traditionel folk, men blot som god, akustisk musik.

Folk-genren kan være svært at klassificere, og Christian Thorning synes samtidig, at man skal have en anden tilgang til musikken: – Genre-inddelingen er overflødig, når koncerten er så fantastisk som denne. Det er bare god musik – og det er det også for eleverne.

Atmosfæren skaber dialog
Noget eleverne især bed mærke i ved koncerten var rammerne; rummet var fuld af sofaer og der var levende lys på scenen, hvilket skabte en hyggelig atmosfære. Herudover var de alle meget imponerede over koncertformen og musikernes relationen til publikum.

For efterskoleeleverne Jens, Ida og Jakob er det tydeligt, at Northern Assembly forsøger at fortælle en historie, og man kan se, at de gerne vil have publikum med. En ting er at skrive en sang, en anden ting er at kunne spille det på en scene og med den feeling, som de havde. Man kunne mærke at de gjorde det af ren kærlighed – fordi de godt kunne lide det, bliver eleverne enige om.

– Man kan mærke, at der er kælet lidt mere for detaljen, hvilket er noget man husker, i forhold til det man hører 24/7 i radioen, tilføjer Ida.

img_9069-kopi

– Vi tager vores tid og skynder os ikke videre til næste nummer. For os er musik selvfølgelig kunst, men det er også kunst at lave en god koncert, og derfor gør vi også meget ud af, at det ser flot ud og at folk bliver draget ind i den her atmosfære allerede inden koncerten begynder, siger Dina Danielsdatter.

Christian Thorning mener ligeledes, at rammesætningen er vigtig for koncerten, da det giver fokus på intimitet og ærlighed, hvilket er med til at skabe en dialog mellem musikere og publikum. En dialog, der er langt mere normal i den her genre end hvis det havde været en rock eller klassisk koncert.

Men for at denne dialog mellem band og publikum kan opstå, er det nogle gange nødvendigt at demonstrere, hvordan publikum må agere. Dina Danielsdatter forklarer, at det skyldes, at folk har været til mange forskellige koncerter, hvor der er forskellig regler for publikums reaktioner. Ved klassiske koncerter er det eksempelvist ikke kutyme at klappe efter hver sats og mange publikummer vil normalt ikke udtrykke sig i respekt for musikken. Men da Northern Assembly egentlig ønsker, at publikum giver verbalt udtryk for, når de synes noget er godt, så kan det være nødvendigt at demonstrere det.

– Det er ikke særlig dansk, men folk vil meget gerne, når de får at vide, at de gerne må, siger Dina med et stort smil.

De unge bryder grænser
Musiklærer Christian Thorning fortæller, at eleverne på Klejtrup Musikefterskole er meget opmærksomme og har øvet sig i at lytte til musik, og det gør dem gode til at høre de forskellige nuancer i musikken. På efterskolen står Christian for et kompositionshold, som mange elever vælger, da de godt kan lide at udforske dét at skrive musik selv og dyrke det akustiske udtryk. Her arbejder de også med forskellige fortælleformer, heriblandt cut-up, beat-digtere og storytelling. Især storytelling vinder indpas hos eleverne, da de godt kan lide sammenhængende historier og fortællinger, som Christian på en måde mener hører sammen med eventyr.

– Det gode ved sådan nogle ting er, at tingene vokser alt efter som man er 16 eller 40 år, og god musik siger en noget, ligegyldigt hvor man er i livet, fortæller han.

Specifikt i forhold til unge, mener Dina Danielsdatter, at det i bund og grund handler om, at musikerne gerne vil give noget videre til nogen, som gerne vil modtage det. Erfaringer viser, at unge publikummer ofte godt kan lide stemningen til koncerterne og historierne til de enkelte sange.

– Nogle gange kommer folk op og siger tak for en god historie, og andre gange har folk klappet efter historien, altså inden vi er begyndt at spille sangen, og det er bare et tegn på, at folk virkelig gerne vil høre historier, siger Dina.

Det unge publikum nyder den intime atmosfære og er godt klar over, hvordan de forventes at være. Dog bryder de forventningerne ind imellem, blandt andet ved at komme med kærlige tilråb, sidde på skuldrene af hinanden og stå helt oppe foran scenen og svinge armene over hovedet.

– Der kommer en ping-pong mellem musikere og publikum, som på en eller anden måde er totalt malplaceret, men meget uskyldig. De unge mennesker går ind for traditionen og respekterer musikken – de er godt klar over hvad de skal gøre – men bryder den alligevel en gang imellem, siger Christian Thorning.

Supplerende siger Dina, at de unge efterskoleelever er rigtig dygtige til at bryde grænser, hvilket kun synes at give en positiv reaktion på scenen.

Koncerten ryger uden tvivl ind på efterskoleeleven Jens’ top 3 – lige under Avenged Sevenfold og Dizzy Mizz Lizzy – og som afsluttende kommentar pointerer han:

– Folk-genren er totalt undervurderet og den burde komme frem. Seriøst, P3, få fat i det!

Northern Assembly’s debutalbum udkommer i foråret 2017.

Like this Article? Share it!

Comments are closed.