– Musikken må gerne kunne fungere i mange sammenhænge

By Carsten Boll |

I foråret 2013 sad dansk/norske Magnus Grilstad og indspillede nogle af sine egne sange. Det var low-key, det var en guitar og det var Magnus’ stemme og tekster. Musikken blev sendt ind til Statens Kunstråd, og Magnus modtog en portion penge til at lave en ep for.

Med udgangspunkt i sit musikalske nærmiljø samlede Magnus hurtigt en gruppe erfarne unge folk-musikere omkring sig – og gik i studiet en måned senere. Resultatet var ep’en “To the Mountain”, som med sin melankolske lyd, eftertænksomme lyrik og melodiøse up-tempo numre hurtigt skabte ringe i vandet herhjemme, og blandt andet kastede en pladekontrakt af sig.

Og nu er det så 2015, og Heimatts debutalbum ”With You I Will Dance All The Way Through The Night” har ramt de digitale butikshylder. I den forbindelse har ROSA-Folk taget en snak med Magnus om den nye plade, navnet Heimatt, og nogle af de erfaringer, som der er blevet gjort i løbet af 2014.

Tillykke med den nye plade, Magnus. Hvad vil du sige er den største forskel på ep’en og den nye plade er?

– Altså, da vi indspillede ep’en havde vi ikke spillet en eneste koncert. Lyden var derfor meget mere lukket, mere studiepræget. I 2014 har vi spillet et hav af koncerter, blandt andet syv koncerter i forbindelse med SPOT Festival og10 koncerter på Roskilde – og så har vi varmet op for Rasmus Walter i hele starten af 2015. Så pladen er meget mere live-inspireret end ep’en. Der er en meget mere åben lyd, og det synes vi er rigtigt fedt.

Hvad er historien bag navnet Heimatt?

– ‘Heimatt’ betyder hjemmet på nynorsk. Jeg har altid været fascineret af nynorsk, og som yngre var jeg meget i tvivl om, om jeg skulle flytte ‘hjem’ til Norge. Jeg har to brødre i Norge, og jeg kan i perioder savne det vilde, rå og øde Norge rigtigt meget. Så navnet Heimatt er et udtryk for det med at være splittet mellem to fædrelande, og lede efter hjemmet, men måske altid føle sig lidt som et skilsmissebarn. Og så er det også lidt fedt, at Heimatt ikke er et umiddelbart genkendeligt ord for danskere – fx har vi lige spillet en del i Sønderjylland, og der bliver vi ofte spurgt om det er tysk, for ordet findes også på tysk, men det er altså nynorsk.

Heimatt bliver ofte karakteriseret som folk- eller indie-musik – er det noget I kan identificere jer med?

– Helt sikkert, den moderne folkemusik er noget, som inspirerer mig meget. Måske mest den nye rockede folkemusik – og ikke så meget bluegrass – men specielt jeg er også inspireret af den folkemusiske tradition. Måske mere den norske end den danske – den norske folkemusik er lidt mere mangfoldig, og har blandt andet inspiration fra samerne, jodlen, og nogle mere markante melodistemmer.

I den senere år har den moderne folk-musik fået lidt af et revival, med bands som Mumford & Sons og The Lumineers. Går I også efter hitlisterne?

– Altså, ikke bevidst, det er ikke noget, vi på den måde sigter efter eller tænker over. Men det er jo et godt redskab til at få sin musik ud. Men vi er meget bevidste om, at vi gerne vil være et band, som er kendt for at spille fede livekoncerter. Men derfor kunne man jo godt håbe på at blive spillet lidt i radioen, vi har en moderne tilgang til tingene. Musikken må gerne kunne fungere i mange sammenhænge, det er egentligt det vigtigste. Vi vil gerne kunne spille på både Roskilde Festival og på Tønder Festival. Samtidig er det vigtigt at finde sin egen lyd. Fx havde jeg ikke lyst til at bruge banjo på pladen, for så ville folk straks lave sammenligninger med netop Mumford & Sons, og det er vi ikke specielt interesserede i.

Du skriver og synger på engelsk – er det et bevidst valg?

– Altså, jeg skriver og synger på engelsk, fordi jeg synes det er nemmere at formulere mig på engelsk. Det er ikke sådan at jeg ikke gerne vil skrive og synge på dansk, men jeg er 23 år, og jeg føler jeg skal have noget mere livserfaring før jeg tør skrive og synge på dansk. Eller norsk! Jeg synes, det er sværere at skrive på dansk og norsk, uden det ender i klicheer, end det er på engelsk. Men jeg har da tænkt på det, det er helt sikkert. Generelt forsøger jeg at sætte så få regler op for mig selv som muligt, både musikalsk og tekstmæssigt.

Hvad vil I sige, at jeres forhåbninger for 2015 er? Hvad ville være det perfekte år for Heimatt?

– Lige nu fokuserer vi meget på hjemmefronten, men vi arbejder sideløbende med udlandet. Efter SPOT Festival 2014 fik vi en del tilbud i Tyskland og Schweiz, og vi har signet en aftale i Benelux-landene, hvor vi også har været nede at spille. Det perfekte år for os, vil være et år hvor Heimatt vokser herhjemme, og på en sund og organisk måde begynder at røre på sig i udlandet. Og så håber vi på at spille en masse gode koncerter, og skabe nogle dejlige oplevelser med publikum derude!

Foto: Hasan Jensen/SPOT Festival

Like this Article? Share it!

Comments are closed.