Månedens Folknavn: Rannok

By Folkemusik.dk |
Hver måned vil vi på folkemusik.dk hive fat i et aktuelt dansk folk-navn. Det første i rækken er den fynske duo Rannok, der den 23. februar udkom med sit andet album ”Dejodejo”. Duoen består af Michael Graubæk på violin og Theis Juul Langlands på klaver, og sammen har de sat sig for at forny den traditionelle folkemusik med et akustisk udtryk, hvor der leges med arrangementer og melodier. Vi har sendt en håndfuld spørgsmål på mail til Rannok.

”Vores mission er at finde gamle melodier, der siger os noget, og selv komponere musik med stor respekt for traditionen. Musikken er lavet som brugsmusik til at danse efter. Det vi arbejder med, er at gøre den til koncertegnet lyttemusik, hvor der skal tænkes en del over udtryk og musikalske virkemidler.

Så kan vi også godt lide at udforske instrumenternes roller, så klaveret spiller melodi, og violinen akkompagnerer, bruge forskellige registre, hente inspiration fra andre stilarter.”

DMA – Folk for debut-album

Michael og Theis mødte hinanden på Det Fynske Musikkonservatorium, hvor Michael gik på folkemusiklinjen og Theis på rytmisk linje.
”Lidt ved et tilfælde fik vi et job på det fynske dyreskue, og det viste sig at det var rigtig sjovt at spille sammen, og vi supplerede hinanden rigtig godt musikalsk.”

Under navnet Madsen & Graubæk udgav de i 2006 en demo, og tog herefter en tur til Skotland, som de senere vendte tilbage til som Rannok.

I 2011 blev Rannoks selvbetitlede debut hædret som ”Årets Danske Debut” ved Danish Music Awards – Folk, og med koncerter i Canada, Schweitz, Skotland og Sverige har duoens akustiske lyd også formået at ramme et internationalt folk-publikum.

Gæster på pladen

Nu er opfølgeren til den prisvindende debut udkommet, og her har Rannok udvidet besætningen på nogle af numrene.

”Vi har længe gået og leget med tanken om at invitere flere musikere med på denne plade i forhold til vores første, der var ren klaver og violin. Vi er begge ret vilde med lyden af violin og mundharmonika sammen, så vi kontaktede Sonnich Lydum, der efter vores mening er en af de bedste herhjemme og passer fint ind i vores legende tilgang til musikken.”

”Derudover ville vi gerne have et mere perkussivt drive, og vi har derfor også inviteret Ale Carr fra Sverige med på cittern. Vi syntes, de har tilført en masse fylde og givet os mulighed for, at klaveret og violinen kan have lidt andre roller.”

”Musikken lyder stadig som Rannok, men med flere facetter og større output. Vi er gået efter en blanding af simple melodier og mere komplekse kompositioner. Vi har lagt vægt på, at vi stadig kan spille alle numrene som duo, men har mulighed for at udvide besætningen til større koncerter.”

Turné i marts

I marts tager Rannok på Damarks-turné. Her får duoen selskab af den skotske violinist Paul Anderson og guitaristen Norman Conboy. Derudover håber duoen på også at skulle en tur til Skotland igen, ligesom der er planer om en turné i Tyskland, hvor Rannok gerne vil spille noget mere. Rannok kan opleves her:

8/3 – Forsamlingsgården, kl. 20, Lolland

9/3 – Hørdum Gl. Skole, kl. 19.30 – Med Ale Carr

11/3 – Ryslinge Høj- og efterskole, kl. 19.30 – Med Ale Carr

14/3 – GUF, KulturØen, Middelfart, kl. 20

15/3 – Torøhuse Forsamlingshus, Assens kl. 20

16/3 – Drauget, Aksen Kulturhus, Asnæs kl. 20

Rannok består af:

Michael Graubæk: Violin

Theis Juul Langlands: Klaver

Diskografi

2010 – Rannok GO’ Danish Folk Music

2013 – Dejodejo GO’ Danish Folk Music

Links

www.rannok.dk
www.facebook.com/rannok
www.youtube.com/rannokmusic

Like this Article? Share it!