Folk Spot: Internationale branchefolk mødes i Tønder

By Folkemusik.dk |

Tønder Festival, der næste weekend tager hul på sit 40-års jubilæum, tiltrækker både verdensberømte folkfestivaler, store medier og væsentlige musikbranchepersoner til det sønderjyske i næste weekend. Folkemusik.dk giver her et overblik over de internationale gæster.

Tønder Festival har ikke kun ry af at være Danmarks vigtigste på folkemusikkens område – den får også en række internationale aktører inden for folk- og musikverdenen til Danmark i næste uge. Og mange af dem væsentlige.

Det gælder f.eks. den canadiske festival Celtic Colours, som sender sin chefbooker Dawn Beaton til 40 års-udgaven af den danske festival. Celtic Colours fremstår som en af de internationale festivaler, hvor det virkelig er attraktivt at spille for danske musikere. Ikke bare på grund af den gode hyre musikerne får, men også fordi festivalen i forvejen viser glæde for den nordiske musik – ud over den britiske. Det gælder 0gså Tom Sherlock fra Tom Sherlock Management, som er en af de væsentligste spillere i udbredelsen af ny irsk folkemusik på verdensplan, og som havde en væsentlig finger med i spillet da Riverdance gjorde sit verdensomspændene indtog.

Andre virkelige scoop på besøgssiden er chefbookeren Eddie Barcan fra Cambridge Folk Festival – han booker også Glastonbury Festivalens folk-indslag – og Terry Wickham fra Canadas største folk-festival, Edmonton Folk Festival, samt Francis Edwards fra canadiske Mission Folk Festival, ligesom Alain Navarro fra Pause Guitarre Festival er et tydeligt tegn på fransk interesse.

Fra norden kommer Asgaut Bakken fra Rikkscenen/Rikkskoncerterne i Norge viser stigende opmærksomhed for den danske folkemusik med henblik på præsentation på det store norske marked.

 Tønder Festival får også besøg af diverse bookingagenter, der er bindeleddet mellem musikkerne og festivalerne/spillestederne: Det gælder bl.a. engelske Chris Wade fra Adasta Agency, som også booker til events langt uden for det britiske område – Habadekuk arbejder bl.a. sammen med Wade – mens både Terry O’Brien fra PlayPen Agency (som desuden har egen showcase festival) og Loudon Temple fra Brookfield Nights alle er vigtige britiske spillere, mens den spirende franske interesse også viser sig her via Lydia Fremaux fra bookingbureauet Very Show.

Endelig er der medierne, der gerne skulle bringe budskabet om den danske folkemusik og Tønder Festival videre: Interessen syd for grænsen i det store tyske område vises på flere fronter. Magasinet Classic Rock skriver både om Tønder i juni-, juli- og september-udgaverne og anmelder desuden festivalen. Deutschland Radio Kultur (national radio med to mio. lyttere) laver reportage fra festivalen, og collegeradioen Freie RadioCooporative dækker også festivalen, mens Delta Radio og Schleswig-Holsteinische Zeitungsverlags publikationer allerede har beskrevet festivalen. NRK, Norges svar på Danmarks Radio, ønsker desuden at lave en præsentation af den danske scene i stationens folk-programmer.

 Derudover vil en række pr- og booking-agenturer finde vej til Tønder.

Alt i alt ganske imponerende opbud, som både er inviteret af ROSA-Folk, ROSA-Folks samarbejdspartner i Tyskland, Factory 92 – og så selvfølgelig af Tønder Festival og festivalboss Carsten Panduro. Ud over nyfigen interesse for den nye danske folkemusik, kommer flere i anledning af 40-års jubilæet, og for at tage afsked med Carsten Panduro, som siger farvel til lederrollen med udgangen af årets festival.

Like this Article? Share it!

Comments are closed.