Indflytterfest for folkemusiklinjen

By Søren Jensen Lund |

I Kristi Himmelfarts-ferien afholdes den første Folk & Fæstival i Esbjerg. Det er en fest for folkemusiklinjen, der flytter til byen. Folkemusik.dk mødte Casper Mikkelsen på SPOT til en snak om festivalen og musikbyen Esbjerg.

Når Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskoles (SMKS) folkemusiklinje om ikke så længe flytter til Esbjerg, bliver det med et brag af en velkomstfest. Det håber Casper Mikkelsen, der er en af initiativtagerne til Folk & Fæstival, der foregår 28.-31. maj rundt omkring i Esbjerg.

På programmet er bl.a. Under Byen, Afenginn, Dreamers’ Circus og Cape Breton-trioen Troy MacGillivray, Allan Dewar & Jake Charron, samt en lang række bands og artister, der kommer til at sætte sit præg på Esbjerg i Kristi Himmelfarts-ferien.

Se hele programmet på folkogfaestival.dk/program

Casper Mikkelsen har selv boet i Esbjerg i ti år og er uddannet på musikkonservatoriet i byen.

– Der har i lang tid ikke været det store miljø for folk og folkemusik i Esbjerg, så det handler om at åbne op, når der sker noget. De studerende på folkemusiklinjen skulle gerne få oplevelsen af, at Esbjerg også har noget at byde på, selvom den ikke ligger så centralt i landet som Odense. Folk og Fæstival skal medvirke til at præsentere Esbjerg for folkemusikken og omvendt.

Folk & Fæstival er blevet til i samarbejde med flere forskellige aktører som fx. ROD, FOD, Folk InVest, Folk-Oplysningen, SMKS og flere spillesteder i Esbjerg.


– De enkelte spillesteder har en bedre fornemmelse for deres publikum, så det er en palet af forskelligartede arrangører, spillesteder og interessenter. Det er blevet til et bredt og stort program; alt fra optog i gågaden til fine koncerter i konservatoriets koncertsal. Huset i Esbjerg er gået sammen med ROD, som selv har valgt bands.

Da beslutningen om at flytte folkemusiklinjen fra Odense til Esbjerg blev taget sidste år, skabte det stor røre og debat, men det er ikke en diskussion, Casper Mikkelsen vil gå ind i.

– Vores udgangspunkt har været, at beslutningen er taget. Nogle derude kalder det et tvangsægteskab, mens andre mener, at det er det helt rigtige at gøre. Jeg kan godt lide Esbjerg og miljøet dér, og jeg kan rigtig godt lide folkemusik og det miljø. Så spørgsmålet er, hvordan kan vi lave en ordentlig indflytterfest, så det bliver et lykkeligt ægteskab.

– Konservatoriet i Esbjerg har en bred profil. Det er mig bekendt det første sted i Danmark, hvor den klassiske og rytmiske musik er under samme tag. Så er der filmmusiklinjen og den elektroniske tone-space-linje. Den brede profil kan kun være godt. Folkemusiklinjen giver et ekstra krydderi, og det kan give noget helt nyt, når det hele blandes sammen. Hvis folk tager imod den gave det er, kan det blive virkeligt konstruktivt.

Selvom Esbjerg som musikby ikke syner meget i forhold til København og Aarhus, så er der i følge Casper Mikkelsen et frugtbart miljø, og dette har banet vejen for navne som The Floor is Made of Lava, Mads Bjørn og Kellermensch.

– Der er et stort miljø omkring konservatoriet og MGK i Esbjerg og et ret stort traditionelt rockmiljø. Tidligere var de to meget opdelte, men blandt andet med festivalen Made in Esbjerg, er det som om, de smelter sammen. Folk laver bands på kryds og tværs af gamle lejre. Jeg oplever Esbjerg, og det miljø der er der, som helt vildt frugtbart. Der er åbenhed til at gøre noget nyt, og en stolthed over at komme fra Esbjerg. Her kender alle hinanden på godt og ondt, men det giver en frugtbarhed, hvor mange kan få meget ud af hinanden.

– Derfor er det fedt at trække på erfaringer, energi og vilje fra bands som Floor is Made of lava, Mads Bjørn og Kellermensch. Hvor vi andre med konservatoriebaggrund spiller med en hulens masse forskellige i alle mulige forskellige sammenhænge, har disse helliget sig deres eget udtryk. Det er sindssygt inspirerende. Andre har i højere grad helliget sig instrumentet, og så kan fx. Kellermensch ringe til dem, hvis de mangler en god korsangerinde eller nogle strygere.

Folk & Fæstival foregår i Kristi Himmelfarts-ferien fra d. 28.-31. maj med tyvstart d. 27. maj, hvor EKKO feat. Kristian Jørgensen skruer op for gypsy-jazz på spillestedet Underground.

Like this Article? Share it!

Comments are closed.