Folk Spot formidlede nye kontakter mellem musikere og branchefolk

By Søren Jensen Lund & Henrik Friis |

Folk Spot Denmark 2013 er slut, men arbejdet fortsætter for bands og musikere, der skal følge op på de kontakter, de har fået. Folkemusik.dk samlede indtryk og snakkede med nogle af showcase-artisterne ved Folk Spot.

Den er fra 1596, Tønder Vandmølle. I 1976 var den arnestedet for Tønder Festival, og fik navnet Visemøllen. På dette års festival var Visemøllen ramme om Folk Spot Denmark 2013. Det var andet år i træk, at Folk Spot blev afholdt i Tønder, og det var Danish Roots – Growing in the World, der i samarbejde med ROSA-folk og Tønder Festival stod for afviklingen af 2013-udgaven.

Daglig leder på ROSA, Gunnar Madsen, har skrevet om tankerne bag Folk Spot

Seks danske folk-bands skulle spille showcase-koncerter i Visemøllen, og i sammen med PR-agenturet, Factory 92 i Hamburg, var det lykkes det at samle omkring 30 branche- og mediefolk til koncerterne. Der var bl.a. repræsentanter fra festivaler i Belgien, Canada, Norge, Luxemburg og Færøerne, samt mediefolk fra Tyskland, Skotland, Holland og England.

Læs også om otte af de inviterede branchefolk og deres oplevelser på Folk Spot

Nordens Tone var et af de bands, der skulle spille showcase på Folk Spot. Bandet henter inspiration fra de nordiske vise-, folk- og jazz-traditioner.

jullie-hans-

Se flere billeder fra Folk Spot, fredag

– Jeg er meget positiv over for arrangementet i det hele taget, sagde Jullie Hjetland, sangerinde i Nordens Tone.

– Jeg synes, det er fint at bruge Tønder Festivalen som ramme i stedet for at skulle opfinde noget nyt. For her er der miljø og opmærksomhed. Vi har vel spillet 50 jobs i Danmark, men har haft sværere ved at komme uden for grænserne. Men her har der været opmærksomhed – vi er blevet interviewet til både tysk og hollandsk radio – og de internationale branchefolk, vi har mødt, har været meget interesserede i det nordiske. De kommer med ”ja-hatten” på, og dette er meget positivt at opleve, fortalte Jullie Hjetland, der samtidig var helt på det rene med, at der nu skulle arbejdes hårdt videre på de kontakter der blev skabt, for at få ambitionen om deltagelse på tyske festivaler m.v. til at lykkes.

jahatten

Udover Nordens Tone, spillede Trias, Asynje, Fromseier  Hockings, Tradish og Svøbsk Kvartet showcases. Til sammen repræsenterede artisterne et bredt udsnit af den danske folkemusik-scene, og der var stor variation i hvordan de hver især fortolkede forskellige folkemusik-traditioner.

De seks showcases blev afviklet fredag og lørdag, og indimellem var der forskellige arrangementer, hvor branchefolk og musikere fik mulighed for at møde hinanden.

Et af disse var receptionen for de deltagende branchefolk og musikere, der blev afholdt lørdag formiddag. Der blev budt på Gammel Dansk og wienerbrød, mens Jonas Kongsted og Rasmus Nielsen fra Trias underholdt. Morten Alfred Høirup fra Danish Roots fortalte om Danish Roots-projektet og om Folk Spot, og Rasmus Fribo fra ROSA fortalte om ROSAs arbejde med folkemusik og lidt om Tønder Festival. Der var desuden en præsentationsrunde, hvor der blev sat ansigter på navnene. Hilde Bjørkum fra Førde Festivalen benyttede lejligheden til at rose projektet og håbe på, at det blev gentaget.

hilde

Se billeder fra Folk Spot, lørdag

Også musikerne så muligheder i Folk Spot – bl.a. som et springbræt til udlandet. Kontrabassisten Søren Østergaard fra Trias summerede flere af de danske bands fornemmelse af Folk Spot op på denne måde:

– Det er godt, at de bands, man har fundet frem til omkring Folk Spot, også bliver præsenteret for de internationale gæster. For det giver os forhåbentlig mulighed for at komme videre ud især i Europa med musikken. Her har vi talt med branchefolk fra både Belgien, Norge og Canada, som alle har været meget positive. Havde vi selv skulle stå for det arbejde, havde vi aldrig fået så meget ud af det. Det tager jo år at bygge den slags kanaler op. Så det har været dejligt at kunne læne sig op ad Folk Spots erfaring og netværk, sagde Søren Østergaard, som nu håber at Trias kan udbygge de internationale live-erfaringer ud over Folk Baltica og de norske festivaljobs, som det allerede er blevet til.

Med en længere kø udenfor Visemøllen lørdag, kunne man konstatere at publikumsinteressen var stor. Desværre betød det, at en del måtte gå forgæves, men en Visemølle fuld af dedikerede publikummer skabte en god ramme, og de inviterede gæster fik at se, at der også er et publikum til musikken.

Nanna Barslund, der synger i Asynje, var positiv stemt:

– Det er fedt at fremstødet sker under Tønder Festivalen – og det er en rigtig god idé at invitere folk, som virkelig har interesse for folk. Når man er lidt genert, som jeg er, skal man lige overvinde sig selv til at gå til gæsterne, men derfor var det også godt med præsentationsrunden i dag (ved receptionen lørdag formiddag, red.) – det gør det lettere at kontakte dem, fortalte Nanna Barslev og hendes mandlige kolleger, som fortalte at de allerede havde fået ”relevante kontakter”, som der kan arbejdes videre med:

– Nu er der sat ansigter på og de har oplevet vores musik, og alene på den måde er vi foran i køen i forhold til en masse andre bands.

asynje1

Læs også:

Spot på branchen: Hilde Bjørkum, Norge

Spot på branchen: Jón Tyril, Færøerne

Spot på branchen: Thomas Roscheck, Luxemburg

Spot på branchen: Andrew Cronshaw, UK

Spot på branchen: Mareike Hettler, Tyskland

Spot på branchen: Patrick Loecker, Belgien

Spot på branchen: Susanne Ebert & Uli Giersch, Tyskland

Spot på branchen: Aad van Nieuwkerk, Holland

 

Like this Article? Share it!

Comments are closed.