Flot international interesse for Folk Spot Denmark

By Henrik Friis |

Ca. 40 udenlandske branche- og mediefolk besøger Tønder Festival – bl.a. fra det store nordamerikanske marked

Dansk folkemusik har tag i den internationale musikbranche. Det kan bl.a. aflæses af antallet af udenlandske delegerede, som det er lykkes ROSA-folk at få til Tønder Festival for blandt andet at opleve Folk Spot Denmark-programmet såvel som den øvrige festival – ud over at deltage i diverse networking-møder o.l. med den danske folk-scene arrangeret af ROSA-folk.

Især er der i år mærkbar interesse fra det vigtige nordamerikanske marked: Nordamerikas største showcase-festival inden for folk og roots-musikken Folk Alliance og dets leder Aengus Finnan, er blandt gæsterne fra USA. Via sidste års Folk Spot Denmark-arrangement, hvor Aengus Finnan også var delegeret, resulterede samarbejdet i dansk deltagelse på Folk Alliance – og det er målsætningen igen for 2017.

Lidt længere mod nord er Canada bl.a. repræsenteret ved Morgan Hamill fra den store Winnipeg Folk Festival, og Ian Davies fra Sunfest, mens bookere fra Prince Edward Islands mange events, Rogue Folk Club i Vancouver, samt JMI – Canada’s Folk & Blues Agency er på udkig efter dansk musik til festivaler og spillesteder.

Netop JMI’s direktør Bob Jensen samt amerikanske Devon Legér, direktør for Hearth Music drager i øvrigt til København straks efter Tønder for mandag at fortælle den danske branche om mulighederne for at få en fod indenfor i USA og Canada – et initiativ som er resultat af ROSA-folks arbejde netop nu med at åbne dørene yderligere til de to landes mange festivaler og klubber, og – i Canada – også fine økonomiske muligheder.

Australien, Polen, Schweiz m.v.
Verden uden for Nordamerika er også repræsenteret. Fra ”down under” kommer Mikaela Atkins, der er booker for den australske Brunswick Music Festival.
Aleksandra Kminikowska fra Baltic Sea Cultural Centre er eksempel på at Polen trænger sig mere på som mulighed for folkemusikken. Anni Järvelä repræsenterer finske Kaustinen Folk Festival. Schweiz er nye på banen via koncert- og eventarrangøreren Marcel Hunziker fra Play Live. Birgit Ellinghaus fra tyske Alba Kultur booker til masser af tyske lokalforeninger (vigtig alternativ i en tid, hvor de tyske klubber har svært ved at betale pga nedskæring i offentligt tilskud). Roger Bouwens fra belgiske Toernee Mondial er vigtigt bindeled til den flamske folk- og festival-scene, mens Ken Day fra svenske Urkult Festival og Linda Dyrnæs fra norske FolkeLarm også er på festivalpladsen.

Fra England er Kelda Manley fra TRJ Management på kig efter nyt, og har pladeselskaberne det hårdt i øjeblikket, så byder tyske Thomas Loefke fra Laika Records & Publishing samt Jörg Tresp fra Devilduck (label og booking) alligevel begge krisen trods og møder op.

Stor medie-dækning
Endelig har ROSA-folk også trukket mange internationale medier til festivalen. Fra Canada kommer det toneangivende folkmagasin Penguin Eggs. Repræsentationen fra Tyskland er bemærkelsesværdig: WDR – Westdeutsche Rundfunks seriøse kultur- og samfundsprogram ”Funkhaus Europa” er med for første gang, de tyske folkmagasiner Roadtracks og Folker Magazine spidser kuglepennene, mens Radio Bremen og Byte.fm også stiller ind på Tønder.

Det samme gør radioer fra det sydeuropæiske: Radio Diana (Portugal), samt travle, allestedsnærværende Radio Mundofonías (Spanien), schweiziske Radio Rabe debuterer på festivalen, mens Celtic Music Radio til gengæld er Tønder-veteraner og hæver den skotske fane igen.

Tag derudover det belgiske site og magasin, Knack Focus Magazine – fulgt af 150.000 læsere – og freelance-skribenter fra bl.a England, så er de vist slået fast at alverdens folk-antenner er rettet mod Tønder i de kommende dage.

Like this Article? Share it!

Comments are closed.