Fanøs egen mikrofestival for alternativ folk

By Folkemusik.dk |

Fanø Free Folk Festival byder fra 23-25. august på unikke møder mellem folkemusikalske rødder og eksperimenter leveret i smukke og uformelle rammer i landsbyen Sønderho. Folkekøkken, lokale øl, kaffepunch og kryddersnaps skal stille sult og tørst.

For fire år siden blev Fanø Free Folk Festival sat i verden for at skabe et hjemsted for musikere, der på forskellig vis blandede folkemusik med eksperimenterende klange fra både jazz, rock, elektronisk musik og meget andet. En anderledes festival med rum til det skrøbelige og afsøgende, og en festival, hvor publikum og musikere kommer helt tæt på hinanden.

 Lokale rødder / globalt udsyn

Denne uge vender festivalen tilbage til Sønderho, der atter leverer den inspirerende ramme for særegne musikalske udtryk fra mange forskellige lande. Der bydes på over 20 koncerter og musikere fra bl.a. Canada, Irland, Frankrig, Rumænien, Palæstina og Norden, samt selvfølgelig lokale kunstnere. Valget af Sønderho er ikke tilfældigt, for ud over at være et uhørt smukt sted (kåret til “Årets smukkeste landsby”) har Sønderho en helt egen unik folkemusiktradition – Sønderhoningen – som stadig holdes stærkt i hævd. Denne folkemusiktradition er selvfølgelig også repræsenteret på Fanø Free Folk Festival og tjener som klangbund og inspiration for de mange tilrejsende musikere.

Festivalleder Rasmus Steffensen lægger da heller ikke skjul på, at mødet med Fanøs tradition er en vigtig dimension af festivalen:

“Der tales meget om at søge og fastholde sine kulturelle rødder i disse tider, men ofte bliver der sat et lidt kunstigt skel mellem det traditionelle og det progressive. Det er inspirerende for os at møde de traditionelle musikere fra Fanø, netop fordi de i så høj grad hviler i en tradition. De forstår om nogen, at folkemusikken må holde sig åben og i bevægelse, og at den ikke er en statisk størrelse. Jeg synes, at man kan lære meget af folkemusikken i forhold til at forstå, at man sagtens kan grave sig ind i en tradition og bruge den som afsæt til at møde verden med et åbent sind. Og det er i virkeligheden nok den største fællesnævner for de bands, vi præsenterer: at de har en bevidsthed om kulturelle rødder kombineret med en stor musikalsk åbenhed.”

På opdagelse i Sønderho

En stor del af charmen ved Fanø Free Folk Festival er uden tvivl også muligheden for at gå på opdagelse i Sønderhos smukke omgivelser og unikke rum, der skaber en helt egen intim atmosfære omkring musikken. I hjertet af festivalen befinder sig Sønderho Forsamlingshus – et af landets ældste forsamlingshuse, hvor der gennem tiden er blevet danset mangen en Sønderhoning – som siden starten for 4 år siden har dannet rammen for koncerterne.

Årets festival vil dog også byde på særlige koncertoplevelser i andre byrum. F.eks. inddrages i år Exner’s Kunsthandel – et personligt arbejdsrum for den grafiske kunstner Marie-Louise Exner, der på festivalen bl.a. byder på midnatskoncert med den anerkendte danske trommeslager Kresten Osgood og koncert med det tyske guitarfænomen Steffen Basho-Junghans. Sønderho Kirke vil fredag aften danne rammen for akustiske koncerter med bl.a. den palæstinensiske oud-spiller Bilal Irshed og den irske harpenist Áine O’Dwyer. Og hele festivalen rundes af på den hyggelige kro Fajancen, hvor man bl.a. kan opleve engelske Plinth og svenske I Underlandet. Også den underskønne natur inddrages, når Danske Tender Buttons og franske Léonore Boulanger tager publikum på musikalsk vandring.

Familiefest med folkekøkken og kaffepunch

Modsat de fleste andre festivaler er der intet backstage-område på Fanø Free Folk Festival. Musikere og publikum spiser sammen, når der hver dag serveres god hjemmelavet mad tilberedt af festivalens frivillige. Selvfølgelig kan der også nydes gode lokale øl fra Fanø Bryghus, kaffepunch og hjemmelavet kryddersnaps fra Bjeskakademiet.

Kombinationen af hjemmelavet mad, forsamlingshuset med plads til blot 150 mennesker og kaffepunch i koppen får nærmest Fanø Free Folk Festival til at føles som en alternativ familiefest med familiemedlemmer fra hele verden, der bringes sammen af musikken.

Fakta og presseklip

Fanø Free Folk Festival finder sted 23-25. august i og omkring Sønderho Forsamlingshus, Gl. Byvej 8, 6270 Fanø.

Det er fjerde år festivalen finder sted. I år byder festivalen på koncerter fra:

Áine O’Dwyer (IR), Bilal Irshed Trio (PS/CU/DK), Det yderste hav, Distortion Girls, Eric Chenaux (CA), Global Guaranty Orchestra, I Underlandet (SE), Jeppe Højgaard, Kamilla Kovacs (DK/HU), Léonore Boulanger (FR), Mouritz/Hørslev Projektet – FFFF special edition, Nu & Apa Neagră (RO), Own Road, Plinth (UK), Raising Holy Sparks (IR), Skinnebach/Osgood/Dodebum, Steffen Basho-Junghans (DE), Svarte Greiner (NO), Taiga Taiga (UK/DK), Tales of Murder and Dust, Tender Buttons, United Bible Studies (IR)

Der er fortsat billetter til festivalen. Partoutbillet til festivalen koster 400 dkk + gebyr og kan købes via Nembillet.dk. Der vil også blive solgt éndagsbilletter i døren.

 

Like this Article? Share it!

Comments are closed.