Folk Spot: Det lange seje træk muliggjorde drømmen om Down Under

By Folkemusik.dk |

I april tog Himmerland på en tætpakket ti-dages turné til Australien, der blandt andet bød på koncerter på to af de mange australske folk- og world-festivaler. Eskil Romme fortæller om sine erfaringer fra Down Under.

Det er flere års netværksarbejde, der har givet Eskil Romme muligheden for at turnére i Australien og New Zealand med forskellige bands.

”Det var allerede tilbage i 2001 at vi – Erling Olsen, Rod Sinclair og jeg – med Sula turnérede i Australien første gang. Turen havde været to år undervejs, og der var ingen økonomi i det. Et halvandet år senere fik vi igen muligheden, men det var først da vi tog derud med Færd i 2004, at det begyndte at løbe rundt,” siger Eskil Romme, der spiller sopransax i Folk Spot-aktuelle Himmerland.

Han har med forskellige orkestre vedholdende turnéret i Australien og New Zealand, og efterhånden er det lykkes at få flere og flere af de festival-jobs, der får økonomien til at hænge sammen.

”Der er kun økonomi i festival-jobene, og man kan så supplere med klub-jobs indimellem, men på de fleste spillesteder spiller man på døren,” siger Eskil Romme.

Alligevel mener han, at det er underligt, at der ikke er flere skandinaviske bands, der forsøger at komme derud:

”Der er rigtig meget keltisk musik i Australien, men en stor interesse for det skandinaviske. Det er generelt et meget åbent og nysgerrigt publikum, og den skandinaviske musik har fået ry af at være mere eksperimenterende og kontemporær, og så bliver skandinaviske bands også rost for deres teknisk høje niveau.”

Det kan dog være svært at få arbejdstilladelse i Australien.

”Vi har en person i Australien, der tager sig af papirarbejdet. Man skal have visum for at rejse ind i Australien og der er en masse regler. Derfor er det nødvendigt at have en ”sponsor”, der kan tage sig af det. I New Zealand er det meget nemmere, men på grund af størrelsen, er det kun muligt at turnére der hvert tredje år,” slutter Eskil Romme, der til næste år igen tager turen til Australien med Himmerland.

Like this Article? Share it!

Comments are closed.