Folk Spot: Dansk folkemusik eftertragtet på eventyrlige nichefestivaler

By Folkemusik.dk |

I år havde den hollandske Castlefest ti-års jubilæum. Martin Seeberg har gennem flere år spillet på festivalen i forskellige sammenhænge, og fortæller her om de nichefestivaler, der dukker op flere og flere steder.

Elverpiger, trolde og vikinger lever fredeligt side om side på den hollandske CastleFest. I ti år har festivalen været en legeplads og et frirum for rollespillere, reenactere og andre med hang til at leve deres eventyrlige sider ud.

”Det er et specielt univers, folk kommer ind i. Det er ikke kun musikken, det handler om, men der er også en masse boder. Karneval er ikke det rigtige ord, men folk klæder sig ud for at kunne leve sig ind i det eventyrunivers, der er,” siger Martin Seeberg, der i forskellige konstellationer har spillet på CastleFest gennem de sidste otte år. Selvom der foregår mange andre ting på festivalen end musik, mener han stadig, at musikken er det centrale:

”Musikken spiller en vigtig rolle. Det er den, der binder de forskellige universer sammen, og koncerterne giver publikum nogle fælles oplevelser.”

Blandt de bands, Martin Seeberg har optrådt med på CastleFest i tidens løb, er Valravn, Virelai, Asynje og Trolska Polska, og han oplever at danske bands er på vej til at bide sig fast på CastleFest og andre nichefestivaler. I år blev Trolska Polska oplevet som et frisk pust.

”Jeg tror, der blev taget rigtigt godt imod os, fordi vi repræsenterer den glade ende af paletten, et sted, hvor der ellers er ret meget dark music og en del grupper, der skal være lidt seje. Her byder vi pludselig ind med noget, der har begge ben på jorden, er uden stjernenøkker og bare er sådan rigtig glad musik,” siger Martin Seeberg.

I kølvandet på CastleFest er der opstået flere nichefestivaler, der bygger på forskellige eventyruniverser. Det gælder blandt andet de hollandske Elf Fantasy Fair og Fantastival og den belgiske Trolls & Legends-festival. I Danmark har Virelai spillet på mange middelaldermarkeder og Asynje er et af de få danske bands, der forsøger at ramme en vikinge-stemning i musikken, hvilket har bragt bandet rundt på vikingemarkeder i Danmark og Europa.

”Der er stadig nogle fordomme omkring folkemusik, men hvis man kalder det vikingemusik, middelaldermusik eller troldemusik, er folk generelt mere åbne, og publikumsgrundlaget er meget større. Det er måske en anden boldgade end folkemusik, men det er stadig folkemusik vi spiller,” siger Martin Seeberg.

Like this Article? Share it!

Comments are closed.