Dansk folk ved EFEx i Bury: ”Døren blev sparket ind”

By Henrik Friis |

Smittende dansk reception fik de internationale branchefolk til at feste igennem – og de første aftaler er allerede på vej.

Det er måske for meget at sige, at den 400 år gamle pubs vægge skælvede. Men de swingede i hvert fald med, da der fredag eftermiddag var dansk reception på the Two Tubs i Bury i anledning af EFEx – den engelske folkemusiks branchefestival.

Billedet på nethinden af en hoppende, hujende, klappende, syngende flok internationale branchefolk efterlader stadig smil hos arrangørerne – og hos de tre danske bands, der hver fik et kvarter på scenen under receptionen og overskudsagtigt fik folk med på vognen med godt humør og ikke mindst smittende musikalitet.

Først duoen Rannok, så kvartetten Basco og til sidst otte mand store Habadekuk, som i den grad fik åbnet op for festen – både ved denne reception, men også ved de selvstændige koncerter de tre konstellationer gav.

Som Hal Parfitt-Murray fra Basco udtrykte det:

– Målsætningen herovre er at få en fod inden for døren på det engelske marked. Men for at være helt ærlig, så synes jeg, at receptionen i eftermiddag sparkede døren ind.

reception-3-web

Et element af vikinge-invasion…
– Danskerne er gode til ikke at være for højtidelige og til at få festen til at udvikle sig. Specielt Habadekuk er gode til at råbe folk op og sige ”hey folkens – lad os holde en fest”. Der var et element af vikinge-invasion over det. Og det kan jeg godt lide, sagde Hal Parfitt-Murray

Også hos de to andre bands, var der tilredshed.

Om Rannoks koncert sagde violinist Michael Graubæk: – Fantastisk oplevelse. Super publikum, der var toe-tapping over det hele og store smil. Vi er meget glade. Måske skyldes det, at forskellen mellem de to lande ikke er så stor. Jeg tror der er et keltisk musik-link mellem Danmark og Storbritanien, sagde Michael Graubæk, som besøgte England for første gang for otte år siden, og næste år har en turné, der især fokuserer på Skotland på tegnebrættet.

basco-showcase2-web

Og Habadekuk – som spillede både torsdag og fredag ud over receptionen – havde også store smil på, fordi det engelske marked er for alvor ved at bide sig fast: – Det skyldes en smule held og så en masse hårdt arbejde – vi har altså haft vores ture med ni mennesker i en bandbus herovre. Men et er at spille herovre, et andet er at tjene penge på det. Men der er vi ved at være nået til nu, fortalte Peter Eget fra gruppen. – Jo, vi har spillet store festivaler som Glastonbury og Cambridge, men der er stadig et stor festivalmarked for os herovre.

Flere tilbud – og en aftale på plads
De egentlige resultater af det danske fremstød vil vise sig i løbet af et par måneder, men der var også umiddelbart bid:

– Hvad jeg synes om Basco – jamen, jeg har lige lavet aftale med dem, på baggrund af deres optræden, sagde Emma Lloyd fra spillestedet The Aitkinson i Southport efter Bascos koncert i The Met. – Mikset mellem deres virtuositet, deres musikalske kunnen og deres kontakt med publikum, gør dem bare så interessante, sagde hun.

Og Habadekuk har allerede nu fået konkrete tilbud fra canadiske, australske, italienske såvel som engelske og skotske festivaler samt diverse spillesteder, radioshows m.v. efter deres optrædener– nu skal den interesse så sømmes helt fast i den kommende tid.

rannok1-web

Målsætning lykkedes
Umiddelbart kunne ROSA-folks leder Gunnar Madsen også kun være tilfreds med samarbejdet med den engelske branche-festival – den første af sin art for EFEx:

– Den overordnede målsætning var jo at brande den store brede, seriøse danske folkemusik og dernæst de tre deltagende bands over for delegaterne på EFEx. Selvfølgelig er der mange trin på den vej: Man skal accepteres som ”indvandrer” fordi at man bidrager med noget værdifuldt. Det kan være kunstnerisk – men det kan også være overfor den branche, der lever af at deale med musik herovre, altså bookingagenturer, forlag, managements osv. Men ud over dem kommer der jo også branchefolk fra hele verden til festivalen – og dem markedsfører vi jo også dansk musik for. Så det netværk man SKAL blive ved med at udvikle, får vi i rigt mål udviklet her.

– Vi vil have skabt formidling af dansk musik ud i verden – og formidling af international musik til Danmark. Og det er jo derfor, vi har en lille delegation med af danske arrangører – og fra dem har jeg hørt, at det virkelig har været fedt at være med. Det her giver dem langt større netværk at handle med og det giver dem førstehåndskendskab til den engelske scene. En win-win situation, siger Gunnar Madsen, som var yderst tilfreds med selve den danske reception:

– En fornøjelse. Og den foreløbige respons har været overvældende. Der har været fuldstændig proppet med branchefolk, der alle forholdt sig entusiastisk til koncerterne. Og så fik man fornemmelsen af tre meget forskellige musikkoncepter samtidig med fornemmelsen af en samlet koncert. Den model kunne jeg godt tænke mig at arbejde videre med.

Like this Article? Share it!

Comments are closed.